Головна сторінка
Головна сторінка Головна сторінка Мапа сайту Мапа сайту
Головна сторінка Статистична інформація Експрес-випуски Публікації Юним громадянам Всеукраїнський перепис населення Конкурс на заміщення вакантних посад
Новини
Про Головне управління
Діяльність Головного управління
Доступ до публічної інформації
Нормативно-правова база
Соціально-економічне становище регіону
Метаописи державних статистичних спостережень
Методологія та класифікатори
Звітна документація
Електронна звітність
Єдиний державний реєстр підприємств та організацій України (ЄДРПОУ)
Замовлення статистичної інформації
Здійснення реформ в Україні
Корисна інформація
Звернення громадян
До уваги користувачів
Дошка об'яв
Мапа сайту
Пошук
Зворотній зв'язок
Президент України
Верховна Рада України
Урядовий портал
«Урядова «гаряча лінія»
Міністерство економічного розвитку і торгівлі України
Національне агенство з питань запобігання корупції
Київська обласна державна адміністрація
Київська обласна рада


Пошук на сайті:
Розширений пошук
Головна > Статистична інформація > Сільське, лісове та рибне господарство > Сільське господарство > Методологічні пояснення
Версія для друку Передати по пошті

Методологічні пояснення

Виробництво (валовий збір) сільськогосподарських культур – загальний розмір продукції однорічних і дворічних культур, зібраної з основних, повторних, міжрядних посівів. Виробництво зернових і зернобобових культур, насіння соняшнику в період збирання врожаю наведено в почат­ково-оприбуткованій масі  (маса сільськогосподарських культур після збирання), за рік у цілому – у масі після доробки (початково-оприбуткована маса сільськогосподарських культур за винятком невикористаних відходів (втрат післязбиральної обробки: очистка від часток бур’янів та соломи, лушпайок та інших домішок) та втрат при сушінні (доведення зерна до базисних кондицій)).

Виробництво (валовий збір) плодоягідних культур, винограду – загальний розмір продукції, яка зібрана з багаторічних насаджень, незалежно від їх віку, у натуральному вираженні

Виробництво (валовий надій) молока – загальний обсяг фактично надоєного молока від корів, буйволиць, овець, кіз і кобил, інших маток сільськогосподарських тварин.

Виробництво м’яса сільськогосподарських тварин – загальна забійна маса (м’ясо, жир-сирець, харчові субпродукти) сільськогосподарських тварин, яка отримана як при реалізації на забій (товарний забій), так і при внутрішньогосподарському забої тварин на м’ясо, незалежно від того, де був проведений забій: безпосередньо на підприємстві чи на бойні.

Виробництво яєць – загальна кількість яєць, які отримані від усіх видів свійської птиці, уключаючи втрачені через бій, псування тощо, а також витрачені для виведення молодняку (інкубація) квочками або в інкубаторі.

Індекс сільськогосподарської продукції відображає рівень змін фізичного обсягу виробництва продукції сільського господарства, виробленого за періоди, що обрані для порівняння.

Кількість сільськогосподарських тварин – показник, що характеризує наявність сільськогосподарських тварин певного виду (загальну або за статевовіковими групами) станом на звітну дату.

Обсяг внесених добрив – кількість органічних, неорганічних та інших речовин, які внесені в ґрунт для поліпшення умов живлення і підвищення врожайності сільськогосподарських культур. Обсяг внесення мінеральних добрив у цілому та за видами (азотні, фосфорні, калійні) наведено у перерахунку на 100% поживних речовин, обсяг внесених органічних добрив (гній, різні компости, органо-мінеральні суміші, пташиний послід та ін.) – у натуральному вираженні.

Посівна площа сільськогосподарських культур – частина ріллі або інших розораних угідь, яка фактично зайнята посівами під урожай поточного року. У посівній  площі сільськогосподарських культур враховані площі під озимими культурами, які були посіяні восени попереднього року та зберег­лися до закінчення весняної сівби; ярими культурами на самостійній площі, включаючи пересів загиблих озимих площ і загиблі площі ярих культур, які не були пересіяні; безпокривними багаторічними травами посіву минулих та поточного років, включаючи посів восени попереднього року; у міжряддях садів.

Реалізація сільськогосподарських тварин на забій – сума живої маси сільськогосподарських тварин, які були реалізовані на забій (товарний забій) та/або забиті на м’ясо на своєму підприємстві (внутрішньогосподарський забій), незалежно від того, де був проведений забій: безпосередньо на підприємстві чи на бойні, та приросту живої маси сільськогосподарських тварин на відгодівлі, нагулі та дорощуванні, який одержаний відгодівельними підприємствами та скотобазами переробних підприємств від куплених тварин.

Середня ціна реалізованої продукції сільського господарства сільськогосподарськими підприємствами – це вартість одиниці реалізованої сільськогосподарськими підприємствами власно виробленої продукції наростаючим підсумком з початку року з урахуванням її якості, але без урахування транспортних, експедиційних та накладних витрат, податку на додану вартість, дотацій.

Урожайність сільськогосподарських культур – середній розмір певної продукції рослинництва, отриманої з одиниці фактично зібраної площі, який обчислено як співвідношення валового збору з основних, повторних і міжрядних посівів та фактично зібраної площі цієї культури (по культурах плодових та ягідних  ̶ як співвідношення валового збору з усієї площі насаджень та площі насаджень у плодоносному віці).

Унесення добрив на 1 га посівної площі сільськогосподарської культури – середній показник, що характеризує внесення в ґрунт добрив на одиницю посівної площі. Він розрахований як співвідношення загального обсягу внесених добрив під відповідну культуру до посівної площі під цією сільськогосподарською культурою.

Частка удобреної площі – співвідношення площі, на якій були внесені добрива, до уточненої посівної площі певної сільськогосподарської культури (у відсотках).

Copyright 2006-2018 © Головне управління статистики у Київській області